Pensioen
Er komt een moment waarop u stopt met werken. Waarschijnlijk bent u dan nog fit en gezond, en zit u vol plannen. Maar hoe is het met uw pensioen?
Kunt u straks op dezelfde voet verder of moet u een stapje terug? Misschien bent u een van de vele Nederlanders die (zo blijkt uit onderzoek) tť optimistische verwachtingen heeft als het om
uw pensioen gaat. De AOW, bedrijfspensioenen en VUT staan onder druk.
 
Hoe ziet de opbouw van uw pensioen eruit? Uw pensioen kan opgebouwd zijn uit drie onderdelen te weten:


1) Een AOW-uitkering (Algemene Ouderdomswet);
2) Pensioenregelingen via uw huidige en vorige werkgevers.
3) Extra voorzieningen die u zelf hebt afgesloten..


Als u zelfstandig ondernemer bent, moet u zelf een pensioen regelen. Is uw pensioenvoorziening minder dan 70% van uw huidige inkomen dan hebt u een pensioentekort opgelopen. Dat houdt in dat AOW en werkgeverspensioenen minder dan 70% van uw huidige inkomen vormen. Zo'n tekort kan bijvoorbeeld ontstaan na een echtscheiding, als u vaak van werkgever bent veranderd of als u tijdelijk parttime hebt gewerkt. Dergelijke gaten kunt u zelf opvullen, met extra voorzieningen. Als u uw eigen geld gebruikt als aanvulling op uw pensioen, loopt u het risico dat het bedrag op een gegeven moment op is. Wij berekenen graag hoe lang u van uw financiŽle reserves kunt leven.

 
Lijfrenteverzekering.


Om uw pensioeninkomen aan te vullen, kunt u gebruik maken van speciale oudedagsvoorzieningen, de zogeheten lijfrenteverzekeringen. De premie van een dergelijke verzekering is fiscaal aftrekbaar
als u een aantoonbaar pensioentekort hebt. Voorbeelden van lijfrenteverzekeringen zijn: de koopsompolis, aanvullende pensioenplannen en variabele pensioenplannen. De uitkering van
deze verzekeringen stort u bij een verzekeringsmaatschappij, die vervolgens regelmatig een bedrag uitkeert. Bij AdviesCentrum Braamhaar & Kroezen kunt u hiervoor te zijner tijd een lijfrente afsluiten.
Wij hebben verschillende mogelijkheden om uw pensioen aan te vullen. Betaalbaar, flexibel en uiteraard in overeenstemming met de nieuwe fiscale mogelijkheden. Graag helpen wij u uw pensioentekort
te berekenen en, rekening houdend met uw wensen en mogelijkheden, deze op te vullen. Voor een afspraak gelieve u onderstaand formulier in te vullen en naar ons te mailen.
Telefonisch een afspraak maken is natuurlijk ook mogelijk.
 

Uw koopsom komt vrij wat nu?


Wellicht heeft u in het verleden een of meerdere fiscaal aftrekbare koopsommen gestort, dit om er later de vruchten van te plukken. Wellicht heeft u deze ondergebracht bij verschillende verzekeraars. Als de einddatum van deze polis(sen) in zicht komt zullen er ongetwijfeld vragen bij u opkomen, zoals:
∑ Mag ik alles een keer laten uitkeren en is dit ook verstandig?
∑ Kan de polis nog een poosje doorlopen, omdat ik het geld nog niet nodig heb?
∑ Kan ik (een deel) van de vrijkomende kapitalen schenken aan mijn kinderen?
∑ Moet ik een levenslange of een tijdelijke lijfrente-uitkering aanvragen?
∑ Hoe zit het na mijn overlijden, gaan de uitkeringen over naar mijn partner en/of kinderen?
∑ Wil ik een vaste gelijkblijvende lijfrente of wil ik er een op beleggingsbasis?
 
Wij willen u graag bij het nemen van deze beslissingen begeleiden. Maar gezien de complexiteit van de materie nodigen wij u graag uit voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek kunnen we u een completer beeld geven hetgeen wellicht beter past in uw persoonlijke financiŽle planning.